1920x600_Nádasdladány_0004_04

nádasdy kávézó

Egy igazi romantikus mesekastély a Nádasdy-kastély. A nádasdy család számára leginkább az utazás, vadászatok a művészet és a kultúra nyújtott kikapcsolódást.

„Az ünnepélyt gazdag ebéd fejezte be, hol a jelenlevők vidámsága és jó kedve általános volt. Az összes munkások szinte megvendégeltettek.”

Vadászatok, vendégvárás, előkelő vacsorák, mulatságok és kávézások jellemezték az itt töltött napokat. Az Nádasdyak híresek voltak kifinomult ízlésükről – nem volt ez másképpen a gasztronómia terén sem.

Jól illusztrálja mindezeket, ugyanakkor sajátosan egyedi jelleget kapott a Nádasdy tisztikar portréi révén. „A billiard-teremből balra az ebédlőbe jutunk, melynek mind a négy falát Nádasdy Ferencz gróf hírneves lovas generálisnak és tisztikarának életnagyságú, olajfestésű, egyforma nagy és rendben egymás mellé illesztett arczképgyűjteménye borítja. A főtisz-tek közt van egy Andrássy is: Károly, a későbbi generális. Ezen Nádasdy huszárezred arról is nevezetes, hogy közös hadseregünknek ez a legrégibb huszárezrede. Az ajtók feletti falré-szeket csataképek fedik. Ebben a teremben is meglepő szép régi kályha, régi butorok, majolika és porczellán dísztárgyak vannak: az e helyiséggel összeköttetésben álló toronyszobában üvegedényekkel telt szekrények állanak.”

A vadászatok, ebédek, vacsorák, Duna-parti mulatságok mellett lóversennyel, céllövészettel, szerencsejátékkal – a korszakban népszerű céduláskockával –, vásári komédiák előadásaival, vásárlással és nézelődéssel ütötték el az időt a 17. századi főnemesek, ha bizonyos alkalmakkor, mint az országgyűlés, a városban tartózkodtak. Emellett a főúri udvarok vidéki berendezkedése miatt, a nagyobb társasági eseményeknek főként a gyakori fürdőzések, valamint az olyan családi események adtak alkalmat, mint az eljegyzések, az esküvők, a keresztelők és a temetések, de gyakran látták egymást vendégül minden indok nélkül is ebédre vagy vacsorára. A levelezésekből, a visszaemlékezésekből és a naplóbejegyzésekből kitűnik: a nők ugyanolyan intenzitással vettek részt a társasági életben, mint a férfiak.

A kastélyban kialakított Nádasdy Kávézó ezt a hangulatot hivatott megidézni a vendégek számára – egy szeletet és egy cseppet abból a miliőből, amely a kastély lakóit és vendégeit körül ölelte. Az elegáns kávézó belépőjegy nélkül is nyitva áll a kastélyba betérők előtt.

Kávéját elfogyaszthatja különleges múzeumi enteriörben vagy a csodálatos télikertben.

Érdemes megnézni és kipróbálni, milyen is igazán elegáns környezetben kávét és süteményt fogyasztani, mint az arisztokraták. Remek, szemet gyönyörködtető élményben lehet részünk.

 

A kávézó a kastély nyitvatartási idejében látogatható.

A KÁVÉZÓBAN SZÉP KÁRTYÁT IS ELFOGADUNK!